Studii clinice – placenta, sânge din cordonul ombilical și țesutul de cordon ombilical

Aproape 800 de studii clinice din întreaga lume verifică utilizarea țesutului placentar, a țesutului ombilical și a sângelui ombilical în multe boli diferite, cum ar fi:

Klinické štúdie kmeňových buniek vo svete
Source of the treatment:
Umbilical cord blood
Umbilical cord tissue
Placental tissue


1. Blood malignancies (leaukemias, lymphomas, myelodysplastic syndromes)



2. Non-malignant blood diseases (anemias)



3. Oncological diseases:

  1. Breast cancer
  2. Gastric cancer
  3. Renal Cell Carcinoma
  4. Esophageal cancer
  5. Ovarian cancer
  6. Colorectal cancer

4. Neurologic disorders:

  1. Autism
  2. Cerebral Palsy,
    Hypoxic-ischemic encephalopathy
  3. Stroke, Traumatic Brain Injury
  4. Alzheimer’s disease
  5. Parkinson’s disease
  6. Spinal Cord Injury

5. Auto-Immune disorders:

  1. Graft-versus-Host Disease (GvHD)
  2. Lupus
  3. Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)
  4. Multiple Sclerosis (MS)
  5. Ankylosing Spondylitis
  6. Rheumatoid Arthritis
  7. Systemic Sclerosis (Scleroderma)
  8. Crohn’s Disease
  9. Ulcerative Colitis

6. Cardiovascular diseases:
  1. Acute Myocardial Infarction (Heart Attack)
  2. Cardiomyopathy
  3. Heart Failure
  4. Hypoplastic left heart syndrome
  5. Peripheral Arterial Disease (PAD)
  6. Critical Limb Ischemia (CLI)
7. Diabetes:
  1. Diabetes, Type 1
  2. Diabetes, Type 2
  3. Diabetic nefropathy
  4. Diabetic Foot Ulcer
8. Genetic and/or Metabolic disorders:
  1. Hereditary Ataxia
  2. Epidermolysis Bullosa
  3. Duchenne muscular dystrophy
  4. Spinal muscular atrophy
9. Orthopedic diseases and disorders:
  1. Cartilage Injury
  2. Osteoarthritis
  3. Cleft Palate
  4. Cleft Spine
10. Gynecologic disorders:
  1. Premature Ovarian Failure
  2. Ovarian dysfunction
  3. Uterine Scars
  4. Intrauterine adhesion
11. Respiratory diseases:
  1. Bronchopulmonary Dysplasia (BPD)
  2. Asthma
  3. Pneumokoniosis
  4. Pulmonary sarcoidosis
  5. Lung fibrosis
  6. COVID-19 -related pneumonia
12. Skin diseases:
  1. Alopecia Areata
  2. Eczema (Atopic Dermatitis)
  3. Psoriasis
  4. Keloid (scars)
  5. Wounds (healing)
13. Liver diseases:
  1. Liver Cirrhosis
  2. Liver fibrosis
  3. Primary sclerosing cholangitis
14. Other:
  1. Kidney Failure
  2. Hemorrhagic Cystitis
  3. Inflammation of the dental pulp
  4. Hearing Loss (acquired sensorineural)
  5. Eye Diseases
  6. HIV
  7. Erectile Dysfunction

Transplantul de celule stem hematopoietice (TCSH) a reprezentat unul dintre tratamentele cele mai inovatoare din ultimele decenii, precum și una dintre cele mai importante expresii ale bio-solidarității umane.

Primul transplant de CSH efectuat în 1968 a fost urmat de 47 de ani de continuu progres, evoluție și inovație.

Graph 1

Anual se constată o creștere constantă a numărului de transplanturi efectuate, în 2010 pentru prima dată fiind depășit pragul de 30 000 de transplanturi1.

Transplanturile autologe reprezintă 30% din transplanturile efectuate la copii și adolescenți (pacienți sub 18 ani) și peste 55 % din transplanturile efectuate la adulți2.

Graph 2

În 7 ani (2008 – 2015) se constată o creștere cu 272.5 % a numărului de studii clinice evaluând noi posibilitități de utilizarea terapeutică a sângelui placentar și a țesutului de cordon ombilical pentru indicații hematologice sau non hematologice.

În prezent sunt înregistrate 198 de studii clinice vizând utilizarea terapeutică a celulelor stem din sângele placentar și 100 de studii clinice investigând rolul terapeutic al celulelor stem mezenchimale din țesutul cordonal3.

Creșterea semnificativă se datorează și noilor aplicații non hematologice, din domeniul medicinei regenerative ca terapia celulară, cu potențial de a revoluționa viitorul asistenței medicale prin translatarea de la managementul simptomelor la vindecarea bolii.

“Convingerea mea este că terapia celulară și medicina regenerativă vor fi următorul mare avans în medicină” Celulele ca și cele care sunt prezente în sângele placentar vor reprezenta “promotorul” aceastui avans. Eu chiar cred că acum suntem doar la vârful aisbergului.”

afirmă Prof. Dr. Joanne Kurtzberg, Duke University

Programul unic de studii clinice din România pentru promovarea noilor terapii cu celule stem postnatale

În ianuarie 2014, Grupul Cord Blood Center a anunțat lansarea primului trial clinic din România și Slovacia care evaluează utilizarea terapeutică a sângelui ombilical autolog la copiii diagnosticați cu paralizie cerebrală.

Până în prezent, la nivelul grupului 17 copii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, din România și Slovacia, au putut beneficia de acest tratament experimental nou, reprezentând o șansă în plus de recuperare.

În toate cazurile tratate s-a realizat o monitorizare atentă a copiilor, transfuzarea unității proprii de sânge ombilical nefiind însoțită de apariția unor incidente sau efecte secundare pe durata administrării sau postadministrare, copiii plecând acasă a doua zi.

Astfel, ca și prime rezultate de etapă pentru studiile aflate în derulare se poate afirma că

„Siguranța administrării unităților proprii de sânge ombilical, a fost confirmată prin cazurile tratate până în prezent,  iar primele date preliminare obținute au evidențiat progrese cognitive și îmbunătățirea atenției copiilor. Acestea sunt argumente importante în determinarea noastră de a continua extinderea aplicațiilor clinice ale unităților de sânge ombilical conform celor mai recente tendințe din practica medicală mondială.”

precizează  Dr. Zohdy Hamid, fondatorul Grupului Cord Blood Center

În România 6 copii diagnosticați cu Paralizie Cerebrală au beneficiat de transplantul cu unitatea proprie de sânge ombilical. Statusul neurologic al copiilor este evaluat atât anterior căt și postadministrare la intervale prestabilite de timp de către Prof. Dr. Dana Craiu, Coordonatorul Național al studiului care afirmă că „Este impresionantă dorința părinților de a le da copiilor lor această șansă la viață, totuși numărul unităților de sânge ombilical stocate este mult prea mic. Pentru a maximiza beneficiile pentru copil, trebuie definite grupe de risc, cum ar fi: copii cu encefalopatie hipoxic – ischemică și/sau nou-născuți cu o greutate foarte mică la naștere.  Beneficiile la copii se observă în timp. Unii părinți spun că au apărut deja: sunt de atenție, pe partea cognitivă”.

Acest studiu medical este o premiera in lumea medicala fiind sustinut de catre Cord Blood Center in parteneriat cu doua institutii medicale din Romania : Clinica de Neurologie Pediatrica – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr A. Obregia”, Bucuresti  si Institutul Clinic Fundeni, Clinica de pediatrie, Departamentul Transplant Medular.

Scopul principal al acestui trial clinic este creșterea accesibilității la o nouă metodă de tratament experimental a paraliziei cerebrale, respectiv transfuzarea unității proprii de celule stem din sângele placentar recoltat la naștere, pentru un număr cât mai mare de copii din România diagnosticați cu această afecțiune. Anterior, acești copii erau nevoiți să călătorească în SUA, la Duke University Hospital, pentru a putea beneficia de aceast nou tratament.

“În țara noastră există cca 21 000 de copii afectați de paralizie cerebrală, însă prea puține grefe stocate, afirmă Dr. Dana Craiu”

, investigator principal și coordonator al studiului.

Ești interesată să afli mai multe detalii? Contactează-ne la numărul de telefon 0364 710 206 în zilele lucrătoare între orele: 9.00-17.30. Înregistrează-te online aici.