25 de ani de la primul transplant cu celule stem din sange ombilical realizat cu succes

” Sangele din cordonul ombilical este forma optimă de grefa de celule stem hematopoietice prezente in sange (comparativ cu sangele periferic). Acesta este format din celule mature din sange , celule stem hematopoietice, celule progenitoare si celule stem progenitoare rare ale altor linii (pancreas , creier , mușchi , celule endoteliale , etc ). Cred că sângele din cordonul ombilical are un potential enorm pentru a fi utilizat în domeniul medicinei regenerative,  afirma  prof. univ . Dr. J. Kurtzberg într -un interviu recent .

Dr Kurzberg  este unul dintre pionierii care au marcat primii 25 de ani de transplant cu celule stem din cordonul ombilical .

Multe borne importante ale acestui domeniu medical au fost realizate dupa  succesul primului transplant cu celule stem din  cordonul ombilical efectuat în Franța, in cazul unui copil bolnav de anemie Fanconi .

In 1989, o echipa condusa de Dr. Edward A. Boyse și Hal Broxmeyer  a pus bazele teoretice a bankingului de sange , dovedind ca etape precum recoltarea sangelui ombilical , transportul la laborator , prelucrarea și crioconservarea  sunt fezabile .

In 1992 prima banca de sange recoltat din cordonul ombilical a fost fondata  in Statele Unite ale Americii , iar de atunci acest domeniu medical a crescut exponențial , peste  30 000 de transplanturi fiind efectuate in intreaga lume .

Pe parcursul acestor ani, valoarea terapeutica a sangelui din cordonul ombilical a fost dovedita, transplantul cu celule stem din sangele ombilical asigurand, la copii,  o rata de supravietuire similara sau superioara operatiei de transplant standard, iar in cazul adultilor, acest raport continuind  sa se îmbunatațeasca.

Principalele avantaje practice ale utilizarii celulelor stem din sange ombilical au fost subliniate in numeroase randuri : usor de recoltat, lipsa de risc pentru mame șau donatori , probabilitatea redusa de transmitere a infecțiilor, capacitatea de a stocare a acesora si disponibilitatea de utilizare imediata .

Pe langa indicatiile standard de utilizare a celulelor stem hematopoietice , in ultimii 10 ani au aparut noi posibilitați de aplicare clinica in domeniul  medicinei  regenerative .

„Cred ca in mai putin de cinci ani, vom conduce studii clinice, care sa valideze, pe pacienti,  conceptele terapeutice evidentiate in conditii de laborator. De asemenea, cred ca vom vedea progrese majore în imonoterapii  (vaccinuri  antitumorali si antivirali,  si terapii celulare de stimulare a reconstituirii sistemului imunitar).

In 10 ani cred ca vom avea dovezi de la aceste studii pentru a justifica dezvoltarea de terapii celulare specifice acestor boli . Dupa parerea mea,  vom vedea mai întai celule utilizate pentru a trata pacientii cu accident vascular cerebral , ischemie cardiaca, leziuni ale creierului nou-nascutului si leziuni cerebrale traumatice la nivel fetal”. Prof. Dr. Joanne Kurtzberg

Surse:
1. http://www.ipscell.com/2013/08/stem-cell-pioneer-joanne-kurtzberg-interview-part-1-her-start-mentors-cord-blood-therapies-more/

2. http://www.ipscell.com/2013/08/joanne-kurtzberg-interview-part-2-non-compliant-stem-cell-clinics-and-the-future-of-the-stem-cell-field/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *