recoltare sange din cordon ombilical

5 motive pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical

Din motive mai mult sau mai puţin eronate, cordonul ombilical este considerat deşeu medical sau un element fiziologic ce trebuie înlăturat şi aruncat. Totuşi, studiile efectuate de către oamenii de știință din domeniul medicinei au demonstrat contrariul.

În rândurile ce urmează, vă vom prezenta cinci motive pentru care recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la naștere, ar trebui să fie alegerea tuturor viitoarelor mămici.

#1 Recoltarea se face fără riscuri pentru mamă sau bebeluș

baby small

Sângele de cordon ombilical și țesutul se recoltează după ce medicul se asigură că atât mămica, cât și bebelușul sunt sănătoși. Recoltarea este lipsită de durere, disconfort sau riscuri, iar reprezentanții medicali se asigură că medicii cunosc tehnicile de recoltare.

Sângele de cordon ombilical este cea mai bogată sursă de celule stem hematopoiectice, responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite, fiind printre primele celule stem identificate la începutul anilor ’60.

Cordonul ombilical este un țesut foarte tânăr, care se formează în săptămâna a șaptea de sarcină. Acesta reprezintă o excelentă sursă de celule stem, în principal mezenchimale. Aceste celule sunt folosite intens în cadrul numeroaselor studii și triale clinice pentru transplant.

#2 Tehnică de procesare perfecționată: Calitate & Cantitate

Cord Blood Center folosește o tehnică de procesare perfecționată pe parcursul a peste 20 de ani de activitate. Astfel, grefa de transplant își păstrează peste 90% din celulele prezente în proba recoltată, ceea ce înseamnă un potențial maxim de utilizare.

Cele mai multe studii clinice realizate cu celule stem necesită un număr considerabil de celule. Când vine vorba de ţesutul prelevat din cordonul ombilical, s-a dovedit că acesta este o sursă excelentă de celule stem datorită abundenţei lor, uşurinţei de izolare precum şi capacităţii de diviziune celulară.

#3 Rată crescută de compatibilitate – pot fi folosite atât pentru bebe, cât și pentru restul familiei 

Celulele prelevate din cordonul ombilical sunt foarte tinere, ceea ce înseamnă că acestea nu au apucat să dezvolte anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient este 0 (zero) când vorbim despre transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule.

În plus, liderii de opinie din domeniu recomandă recoltarea și stocarea pentru fiecare copil, lucru care asigură șanse în plus de a avea o grefă compatibilă în cazul unui transplant alogen (pacientului îi sunt transplantate celulele unui donator compatibil – frate/soră).

Nu în ultimul rând, studiile de specialitate au arătat că celulele stem recoltate și stocate la naștere pot fi folosite și pentru adulți, prin tehnici avansate de multiplicare în laborator.

#4 Sunt valoroase pentru viitorul medical al bebelușului

baby face

Celulele stem obținute din sângele și țesutul de cordon ombilical sau țesutul placentar sunt extrem de valoroase pentru copilul dumneavoastră întrucât pot vindeca și repara celule afectate din corpul bebelușului.

Potențialul lor este absolut remarcabil, constant publicându-se noi metode de utilizare terapeutică. Având în vedere diversitatea celulelor stem obținute din cordonul ombilical sau țesutul placentar, recoltarea, procesarea și stocarea acestor celule este una dintre cele mai inteligente și responsabile decizii pe care o puteți lua.

Cu siguranță medicina viitorului va utiliza celulele stem recoltate la naștere, din ce în ce mai multe afecțiuni primind indicație standard de transplant.

#5 Investiție pentru viitor, disponibilitate imediată a grefei, consultanță de specialitate

Cord Blood Center este singura bancă din România care deține două laboratoare și două bănci în țară, ceea ce înseamnă că grefa de transplant este disponibilă de îndată ce medicul transplantolog o solicită.

Membrii #CBCRoFamily beneficiază și de consultanță de specialitate, prin rețeaua de medici colaboratori. În plus, costurile sunt flexibile, iar Cord Blood Center oferă tuturor clienților acces la programul suport – prin care oferim până la 185.000 de euro ajutor financiar pentru transplant.

În prezent, recoltarea de celule stem la naștere este o procedură accesibilă oricărei viitoare mămici. Fie că o faceți pentru a vă asigura viitorul medical al familiei, fie pentru a trata o afecțiune a unui frate/soră, fie pentru liniștea dumneavoastră, există cel puțin cinci motive care să justifice recoltarea.

14 Comments
  1. Răspunde
    Dumitru Paula

    Buna ziua am un băiețel de 5 anișori și an urma cu 2 ani am aflat că are sindrom nefrotic asi dori să știu dacă facem recoltare cu celule stem poate scăpa de problema asta eu sunt ansarcinata an 5luni și am putea face și va rog ce trebuie sa fac pentru a beneficia de ele că nu știu și cât costă va mulțumesc

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua,
      Cazul dumneavoastra va fi preluat de specialistii Departamentului Medical Cord Blood Center. In acest sens, va rugam sa ne transmiteti datele dumneavoastra si mai multe detalii la adresa de e-mail: office@cordcenter.ro.

    • Răspunde
      Alina Pîrvu

      Buna ziua cu celulele stem se poate vindeca dr orice boala

      • Răspunde
        Adrian Bot

        Buna ziua,
        Celulele stem, indiferent de sursa sau momentul în care au fost recoltate, au indicație standardizată de utiliare in cazul afecțiunilor descrise pe această pagină. Mai mult, medicul curant este cel care stabilește utilizarea acestor celule.
        Potențialul terapeutic al celulelor stem recoltate la naștere este explorat în numeroase studii clinice, ceea ce înseamnă că pe viitor există șanse foarte mari ca afecțiunile tratate să crească.

  2. Răspunde
    Andreea

    Buna ziua !
    As dori sa aflu daca celulele stem poate ajuta la vindecarea autismului.As dori sa stiu daca a ti avut un caz de genul!
    Multumesc!

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua!
      In prezent, celulele stem recoltate la nastere sunt utilizate pentru tratarea autismului doar in cadrul tratamentelor experiementale. Procedura nu a fost standardizata. Pentru detalii, va rugam sa ne scrieti pe office@cordcenter.ro.
      Ganduri bune!

  3. Răspunde
    Mihaela Cioaca

    Buna seara ! As dori sa aflu dacă celule stem pot vindeca artrita Psoriasica

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua!
      In prezent, utilizarea celulelor stem recoltate la nastere pentru tratarea acestei afectiuni este in stadiul experimental. Puteti citi detalii despre un astfel de caz pe aceasta pagina. In schimb, este foarte important de inteles ca indicatia de utilizare este stabilita de medicul specialist. Daca aveti mai multe intrebari, va rugam sa ne scrieti pe office@cordcenter.ro.
      Ganduri bune!

  4. Răspunde
    Tanase

    Buna. Eu nu înțeleg nimic. Ce înseamnă asta , mai pe scurt și pe întelesul tuturor ? Adică dacă copilul sau un frate ,o sora are nevoie de transplant de celule stem , se folosesc cele recoltate ? Și cât Timp se pot ține stocate aceste celule ?

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua!
      Medicul curant este cel care stabilește tipul de transplant/administrare necesar – autolog (cu celule proprii) sau alogen (cu celule de la altcineva, compatibil dpdv HLA) – în funcție de tipul de boală și alți factori specifici. Pe scurt: dacă copilul de la care s-a recoltat are nevoie de un transplant, la indicația medicului, se pot folosi propriile celule; celulele pot fi folosite și în cazul unei surori/unui frate, tot la indicația medicului curant, dacă se întrunește gradul de compatibilitate necesar.
      Referitor la „cât timp se pot ține stocate aceste celule?” – fiind un domeniu relativ nou, nu există experiență clinică vastă (de decenii). Păstrate în condiții de criogenie, la temperatură constantă, celulele nu ar trebui să-și piardă din proprietățile terapeutice.
      Singurul studiu terminat până în prezent a confirmat faptul că celulele criogenate sunt viabile cel puțin 23 de ani.
      Vă oferim cu drag informații și consultanță gratuită telefonic 0364.710.206 sau pe email: office@cordcenter.ro.
      Multumim!
      Gânduri bune și Sărbători fericite alături de cei dragi!

  5. Răspunde
    Gheorghe Constantina

    Buna ziua
    Pentru reomatism: coxatroza gonatroza,scolioza si cifoza se poate trata cu celule stem
    Am durei nu pot lua medicamente pentru ca sunt alergica
    Ma pot trata
    Cît costă?
    Cum se poate intra in posesia acestui medicament?
    Eu nu am un medic curant

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua!
      Orice tratament se administrează doar la indicația medicului curant.
      Cord Blood Center recoltează, procesează și stochează celule stem în condiții de criogenie.
      Ganduri bune si multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *