Cea de-a 5-a unitate de sange placentar din Registrul Public Slovac de celule stem Eurocord a fost eliberata ! Grefa pentru transplant a fost solicitata pentru un pacient din Statele Unite ale Americii. Extrem de selectivi in privinta calitatii grefei de transplant, specialistii americani au optat pentru grefa aflata in registrul slovac, aceasta ” intrunind toate criteriile calitative si cantitative riguroase de selectie stabilite de acestia.
Cord Blood Center Ro este reprezentanta in Romania a Registrului Slovac al Celulelor Hematopoetice – Eurocord.
Realizarea cu succes in 1988 a primului transplant alogen fraternar de sange placentar, ca sursa de celule stem hematopoietice intr-un caz sever de anemie Fanconi , a deschis un capitol in domeniul transplantulului de celule stem. Utilitatea clinica a acestei surse alternative de celule stem a fost confirmata de cele peste 10 000 de cazuri tratate prin transplant de sange placentar, in decursul celor peste 20 de ani care au trecut de la acel prim caz. Pe masura ce s-a consolidat experienta in domeniu , paleta indicatiilor clinice de efectuare a unui transplant cu celule stem hematopoietice placentare s-a extins, in prezent cuprinzand peste 70 de afectiuni hematologice, ereditare si oncologice.
Odata cu dezvoltarea acestui domeniu, a aparut si necesitatea obtinerii si depozitarii pe termen lung a grefelor de sange placentar, recoltate la momentul nasterii. Astfel, s-au conturat 2 sisteme de banking de sange placentar: public si privat.
Sistemul public, realizat prin donarea voluntara a grefelor de sange placentar de catre mame la momentul nasterii, cu procesarea si depozitarea acestora in registrele publice. Primul registru public de sange placentar a fost realizat in SUA, in 1992, New York Blood Center.
In paralel, odata cu deschiderea primei banci private de sange placentar in 1995, in SUA, s-a conturat si conceptul de “family banking” de sange placentar. Acesta consta in recoltarea, procesarea si depozitarea grefelor de sange placentar, la solicitarea familiilor, strict doar pentru utilizarea grefei intr-un transplant autolog sau alogen inrudit .
Cord Blood Center Slovacia ofera servicii de “family banking” de sange placentar de peste 10 ani , calitatea serviciilor oferite fiind confirmata de cresterea exponentiala a numarului de parinti deveniti clienti ai bancii dar in special de efectuarea cu succes a celor 5 transplanturi de celule stem cu grefe de sange placentar eliberate pana in prezent din banca. Primul transplant de celule stem cu o grefa de sange placentar eliberata din banca s-a realizat in 1998, fiind un transplant alogen fraternar pentru un caz de leucemie cronica mielocitara.
In paralel cu activitatea de family banking se desfasoara si activitatea de “public banking“ de sange placentar, asigurata de Eurocord Slovacia, a carei activitate conforma cu normele standard in domeniu a fost recunoscuta in 2009, prin includerea in Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW), cea mai mare retea internationala de centralizare si coordonare a registrelor publice de celule stem. In cadrul acesteia, Eurocord SK a fost solicitata si a eliberat pana in prezent 5 grefe de sange placentar neinrudit, 4 transplanturi fiind efectuate in SUA pentru pacienti adulti avand afectiuni hematologice maligne si 1 transplant efectuat in Cehia, la un sugar avand un deficit imunitar sever (SCID), evolutia pacientilor pana in prezent fiind favorabila.
Eliberarea si utilizarea acestor grefe intr-un interval relativ scurt de timp este o confirmare a calitatii serviciilor de procesare si depozitare a grefelor de sange placentar aplicate atat de Eurocord cat si de Cord Blood Center, fiind recunoscute nu numai in Europa cat si in SUA.
Cord Blood Center Ro – Prima banca de celule stem din Romania este reprezentanta Registrului Slovac al Celulelor Hematopoetice – Eurocord.