Un nou program de studii clinice în domeniul medicinei regenerative
București, 21 ianuarie 2015. Grupul Cord Blood Center, unul dintre liderii din domeniul bankingului de sânge ombilical, anunță noul program de studii clinice în domeniul medicinei regenerative. Grupul a început demararea formalităților pentru inițierea unui trial clinic unic în România, pentru tratarea copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist. În afara Statelor Unite ale Americii aceste studii sunt rare. În Europa trialul clinic pentru tratarea autismului cu celule stem din cordonul ombilical este în prezent singurul, pregătit în cooperare cu spitale de înaltă calificare. Dupa obținerea aprobării studiului, în intervalul de câteva luni prevăzut de legislația în domeniu, primii copii diagnosticați cu autism să poată fi incluși și tratați în cadrul acestuia.
Studiul clinic destinat copiilor cu autism este al doilea inițiat de Grupul Cord Blood Center. În ianuarie 2014 Grupul anunța inițierea primului trial clinic din România și Slovacia evaluând utilizarea terapeutică a sângelui ombilical autolog la copiii cu paralizie cerebrală. 10 copii au fost incluși în trialul clinic și au beneficiat de acest tratament. Al cincilea pacient român a fost tratat săptămâna trecută, iar transfuzia a decurs normal, copilul plecând acasă a doua zi. 70 de copii cu paralizie cerebrală vor fi tratați în cadrul celor două studii în următorii ani.
Dr. Zohdy Hamid, fondatorul Grupului Cord Blood Center: „Siguranța administrării unităților proprii de sânge ombilical, a fost confirmată de aceste cazuri, iar primele date preliminare au evidențiat progrese cognitive și îmbunătățirea atenției copiilor. Acestea sunt argumente importante în determinarea noastră de a continua extinderea aplicațiilor clinice ale unităților de sânge ombilical conform celor mai recente tendințe din practica medicală mondială.”
Prof. Dr. Dana Craiu, Coordonatorul Național pentru „Studiul Pilot pentru Evaluarea Siguranţei şi Fezabilităţii Transfuziei de Sânge Cordonal Autolog la Copiii cu Paralizie Cerebrală”:
„Este impresionantă dorința părinților de a le da copiilor lor această șansă la viață, totuși numărul unităților de sânge ombilical stocate este mult prea mic. Pentru a maximiza beneficiile pentru copil, trebuie definite grupe de risc, cum ar fi: copii cu encefalopatie hipoxic – ischemică și/sau nou-născuți cu o greutate foarte mică la naștere. Datorită acestor motive, Societatea Română de Neurologie Pediatrică susține Programul de recoltare direcționată a sângelui cordonal, implementat pentru prima oară în România de către Cord Blood Center. Prin acest program copiii cu risc crescut de paralizie cerebrală pot beneficia de recoltarea și stocarea gratuită a sângelui ombilical.”
Sângele ombilical are un potențial uriaș de utilizare în domeniul nou, în plină dezvoltare al medicinei regenerative. Autismul este următoarea afecțiune ce va fi investigată în cadrul noului trial clinic din România. Tulburările de spectru autist reprezintă un termen general pentru un grup complex de tulburări ale dezvoltării creierului, caracterizate de dificultăți în interacțiunea socială, comunicarea verbală și non-verbală și comportamente repetitive. Autismul este o problemă de sănătate publică în creștere. În România, în anul 2012 erau diagnosticați cu tulburări de spectru autist 7.129 de copii, dar specialiștii estimează că numărul real este de aproximativ 15.000. Nu există niciun tratament curativ pentru tulburările de spectru autist.
Prof. Dr. Iuliana Dobrescu Coordonator Național pentru “Studiul Pilot pentru Evaluarea Siguranţei şi Fezabilităţii Transfuziei de Sânge Cordonal Autolog la Copiii cu Tulburări de Spectru Autist”:
„Acest studiu va înrola 50 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, care îndeplinesc condițiile de includere ale studiului. Participanții înscriși vor primi o singură transfuzie cu propriul sânge ombilical, recoltat la naștere și stocat prin înghețare în laboratoarele Cord Blood Center. Transfuzia copilului cu propriul sânge ombilical poate oferi neuroprotecție și neuroregenerare, precum și reducerea inflamației asociate acestei tulburări.”
Părinții care sunt interesați de a participa în trialul clinic având copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, pot contacta Cord Blood Center pentru a fi luați în evidență, într-o primă etapă în 2015.
Conf. Dr. Anca Coliță, Investigator Principal în ambele studii: “Întregul program de studii clinice implementat de Cord Blood Center în România are un potențial deosebit. Paralizia cerebrală acum și autismul în viitorul apropiat sunt condiții neurologice care deteriorează funcționalitatea și calitatea vieții acestor copii. Dacă le putem îmbunătăți, impactul asupra copiilor și al societății va fi apreciabil.“
Cord Blood Center începe de asemenea pregătirile pentru alte utilizări terapeutice ale sângelui ombilical. Vor fi studii clinice pentru tratarea encefalopatiei hipoxic – ischemice (HIE) și a aplicării post-chimioterapeutice ale sângelui ombilical.
Despre Grupul Cord Blood Center
Grupul Cord Blood Center este a doua mare bancă de celule stem din Europa, având stocate peste 140.000 de unităţi de sânge cordonal. Experţii CBC au fost implicaţi până în prezent în utilizarea medicală a 56 de unităţi de sânge cordonal, utilizate pentru tratarea copiilor şi adulţilor, pentru transplanturi autologe, fraternale și la pacienţi neînrudiţi. Calitatea grefelor transplantate şi procesate de către grupul internaţional de experţi CBC a fost recunoscută şi acceptată de către centre de transplant din întreaga lume, ca de exemplu: USA, Germania, UK, Franta, Olanda, Australia, Brazilia, Israel si multe altele.