Lupusul este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al bolnavului nu face diferența dintre țesuturile proprii și intruși, atacându-le pe ambele. Cunoscută și sub numele de lupus eritematos sistemic, boala afectează îndeosebi rinichii, inima, plămânii și celulele sanguine. Un trial clinic de fază 2 urmează să evalueze potențialul celulelor stem mezenchimale în tratarea acestei afecțiuni.
Vestea bună vine din Statele Unite ale Americii, unde o fundație a bolnavilor de lupus și Institutul Național de Alergologie și Boli Infecțioase au colaborat pentru finanțarea unui trial clinic de fază 2, ce se va întinde pe o perioadă de cinci ani. Scopul este de a evalua potențialul celulelor stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical pentru a trata formele moderate și severe de lupus eritematos sistemic.
Trialul clinic de fază 2 va avea loc în Statele Unite ale Americii, iar înscrierea este așteptată să aibă loc în curând. Pacienții afectați de lupus trebuie să aibă vârste între 18 și 65 de ani, să primească deja tratament cu corticosterozi, iar numărul de locuri disponibile este 81. Pentru a reduce posibilitatea unor influențe subiective, trialul clinic va fi de tip „dublu orb” – nici pacientul, nici medicul nu vor ști dacă doza administrată este:
- concentrație mică de celule stem mezenchimale,
- concentrație ridicată de celule stem mezenchimale,
- placebo.
Rezultatele și evoluția pacienților vor fi evaluate periodic, pe o durată de 52 de săptămâni după transplant.
Date dintr-un trial clinic asemănător efectuat în China indică faptul că pacienții care nu au răspuns pozitiv la alte forme de terapie, au rezultate bune, fără efecte secundare grave, după transplantul cu celule stem mezenchimale.
De asemenea, testele preclinice* au indicat faptul că transplantul cu celule stem mezenchimale reduce simptomele lupusului prin prevenirea scăderii conținutului mineral din oase. Alte efecte pozitive au fost: concentrație mai mică de anticorpi, reducerea inflamațiilor, afecțiuni renale mai puțin severe și o rată de supraviețuire mai mare.
Celulele stem mezenchimale sunt celule stem care se pot diferenția în țesut osos, cartilagii, țesut muscular și/ sau celule adipoase. Pot fi obținute în cantități mari din măduva osoasă și țesutul de cordon ombilical.
Trei pachete de recoltare oferite de către Cord Blood Center includ și recoltarea de țesut de cordon ombilical, procesarea și stocarea acestuia ca sursă de celule stem mezenchimale:
* efectuate pe șoareci de laborator
Surse:
- https://lupusnewstoday.com/2018/07/18/study-evaluating-stem-cells-lupus-treatment-awarded-nih-funding/
- https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02633163?term=mesenchymal+stem+cells%2C+Lupus&rank=1
- Foto: https://www.shutterstock.com/