Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard, condusi de David J. Mooney, au creat transportatori noi care au ca scop distribuirea celulelor stem in organism. Acestia au creat niste bureti pe baza de gel din alginat polizaharid biocompatibil si inert din punct de vedere biologic, care pot lua orice forma si care contin pori mari
Acesti pori mari permit buretilor sa retina chiar si celule mai mari.
Fig. 1 Bioinginerii de la Harvard au creat bureti din alginat polizaharid de diferite marimi si culori care au ca scop transportul celulelor stem.
Porii buretilor pot de asemenea sa retina celule, proteine si medicamente cu molecule mici care pot apoi sa ajunga in corp, atunci cand alginatul se rupe. Intai buretii sunt scufundati in masa de celule stem (spre exemplu in grefa de sange placentar proaspat decriogenat) dupa care acei bureti sunt miscorati prin deshidratare, ajungand la o marime foarte mica, de doar cativa milimetri; acestia sunt apoi injectati in corp, unde revin la marimea initiala si infiltreaza in corp continutul purtat, celulele stem in acest caz (Fig. 2)
Fig. 2. Burete deshidratat si micsorat cu celule stem (stanga) si forma initiala a buretelui dupa hidratare
Experimentele pe soareci cu celule injectate au dezvaluit o eliberare continua a celulelor din bureti, si supravietuirea prelungita a celulelor, precum si o grefare marita a celulelor transplantate in locul unde buretii fusesere injectati, comparativ cu injectarea standard. Totodata, alginatul a disparut din organismul soarecilor complet, lasand doar celulele pe care le tinea. Acest tip de sistem transportor este unic si foarte promitator pentru viitorul medicinei regenerative datorita stabilitatii lui si a eliberarii controlate a celulelor stem.
Sursa: Bencherif et al. PNAS 2012 (109), 19590-19595
http://www.pnas.org/content/early/2012/11/07/1211516109.full.pdf