Celule arteriale complet funcționale au fost obținute în laborator la Institutul pentru Cercetare Morgrige din cadrul Universității Wisconsin-Madison, având ca subiecți șoareci de laborator.
Descoperirea a avut loc chiar în laboratorul lui James Thomson, unul dintre pionerii celulelor stem.
Este vorba despre un progres imens căci folosind aceste celule se pot crea artere pentru a fi folosite în intervenții chirurgicale-bypass pentru boli cardiovasculare (cum ar fi obstrucția arterială – una dintre principalele cauze de morbiditate și deces la nivel global).
Studiul este finanțat de către Statele Unite ale Americii și are ca scop final înființarea de „bănci cu artere” obținute de la donatori universal compatibili. Acestea vor fi folosite în cadrul intervențiilor chirurgicale cardiovasculare.
În paralel, aceeași instuție încearcă să obțină grefe de țesut cardiovascular din celule stem pluripotente – care se află la baza acestui progres. James Thomson a folosit două tehnici noi pentru a identifica genele implicate în dezvoltarea de artere.
Totul este posibil datorită unui grant în valoare de 16,6 milioane de dolari pe care Universitatățile din Wisconsin, Alabama-Birmingham și Duke le-au obținut în 2016, pentru o perioadă de șapte ani de zile. Cu toate astea, încă există un număr relativ mare de provocări ce vor trebui depășite înainte ca testele pentru organismul uman să poată începe.