Transferul de celule fetale a fost descris pentru prima data In urma cu mai bine de un secol. Inca de atunci, celule gigante multi-nucleate au fost identificate in plamanii unor femei care au murit din cauza preeclampsiei.
Studiile efectuate in ultimii ani au aratat ca in timpul sarcinii apare un schimb de material genetic și celule între fat si mama. ADN-ul celulelor fetale pot aparea in sangele matern la scurt timp după fecundatie, chiar si la 4-5 saptamani de la momentul conceptiei, numarul lor crescand in perioada gestatiei si culminant cu momentul nasterii . Concentratia de celule fetale a fost estimata, pe durata celui de-al doilea trimestru, intre 2 și 6 celule / ml sange matern.
Celulele fetale intra in circulația organismului matern in timpul sarcinii și pot persista in sange si tesuturi timp de zeci de ani, de obicei concentrate in plamani, ficat, maduva osoasa si splina. Circulatia celulelor fetale a fost asociata atat cu rolul imuno-modulator (de normalizare a sistemului imunitar) dar si cu participarea la repararea tesuturilor, prin migrarea si integrarea in zonele afectate.
Astfel s-ar putea explica ameliorarea unor boli materne in timpul sarcinii.
Un studiu recent efectuat pe soareci a indicat o migrare de celule fetale spre inima materna afectata , un fel de transplant de celule stem trans-placentar natural. Aceste celule stem pluripotente identifica zona afectata apoi se diferentiaza in mai multe tipuri de celule cardiace si ajuta la repararea acesteia.
Un alt studiu efectuat la “ Fred Hutchinson Cancer Research Center” din Seattle au identificat pentru prima dată prezența celulelor fetale în creierul uman de sex feminin , „distribuite în mai multe regiuni ale creierului, care raman acolo pe intreaga durata a viatii (cea mai batrana femeie, în a carui creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut varsta de 94 de ani)”.
Cateva studii anterioare au indicat faptul ca femeile multipare (care au avut mai multe sarcini) prezinta un risc mai scazut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale ar putea contribui la imunoprotectie impotriva celulelor tumorale, dupa cum s-a sugerat ca ar fi prezente in alte tipuri de cancere ( san, organele de reproducere sau de colon).
In ciuda acestor rezultate, este nevoie de cercetari suplimentare pentru a elucida rolul acestor celule in fiziologia mamei si influenta lor asupra sanatatii materne.
Surse: E. Seppänen et. Al. „Sarcina-a achiziționat celule progenitoare fetale” Journal of Reproductive Imunologie 97 (2013) 27-35
RINA J. Kara et. Al. „Un model de mouse-ul pentru materne fetale Stem Cell Transfer timpul ischemica prejudiciului cardiace: fetale stem celula de transfer în inimile rănite Maternal” Clin Transl Sci. 2012 August
Wiliam F.N.Chan et. Al. „Microchimerism Bărbat din creierul uman al femeilor” PLoS ONE 7 (9): e45592. doi: 10.1371/journal.pone.0045592