Doar în Marea Britanie anual sunt nou diagnosticate peste 20 000 de femei cu cancere ginecologice, aflate la vârsta procreerii. Acestea ar putea avea o nouă șansă de recuperare a fertilității prin injectarea de celule stem intraovarian conform rezultatelor unui studiu recent prezentat în cadrul celei de-a 71- a întâlniri a Societății Americane de Medicină Reproductivă (ASRM) desfășurată la Baltimore în 2015.
Studiul preclinic condus de Dr Sara Mohamed, de la Mansoura Medical School din Egipt a avut ca obiectiv evaluarea eficacității xenotransplantului de celule stem mezenchimale din măduva osoasă (CSM) în restaurarea funcțiilor ovariene afectate postchimioterapie. Rezultatele acestui studiu au relevanță atât pentru pentrusupraviețuitoarele diverselor forme de cancer cât și pentru pacientele cu insuficiență ovariană prematură.
Studiul s-a realizat pe 3 loturi de șoareci. Primul lot, de control nu a fost supus chimioterapiei în timp ce al doilea și al 3 lea lot au fost supuse chimioterapiei pentru inducerea insuficienței ovariene. La o săptămână, șoarecilor din lotul 1 și 2 s-a injectat intraovarian doar soluție salină, iar șoarecii din cel de-al 3 lea lot, au fost supuși injectării intraovariene, bilaterale de celule stem mezenchimale.
La o săptămână posttransplant s-au constatat modificări ale secreției vaginale indicând reluarea secreției de estrogeni. La 2 săptămâni s-a constatat o creștere a greutății corporale, a ovarelor precum și a organelor estrogen-dependente (uter și ficat). La nivelul ovarelor s-a constatat o creștere semnificativă a tuturor categoriilor de foliculi ovarieni în comparație cu lotul 2 de șoareci, cu confirmarea infiltrării și repopulării foliculilor în creștere la nivelul ovarele injectate cu CSM. Profilul hormonal al lotului 3 a indicat recuperarea funcției ovariene.
Din punctul de vedere al reproducerii, datele au confirmat o diferență semnficativă între lotul transplantat comparativ cu lotul 2, atât în ceea ce privește numărul de gestații cât și a puilor născuți.
În concluzie, acest studiu preclinic a confirmat eficacitatea terapeutică a injectării intraovariene de CSM în restabilirea hormonosintezei ovariene, a reactivării foliculogenezei cu recuperarea funcției reproductive.
Ca o apreciere a valorii acestui studiu Dr. Owen Davis, președintele ASRM a afirmat: “Dacă acest tratament experimental ar putea fi transferat și la femeile cu insuficiență ovariană postchimioterapie, aceasta ar reprezenta un mare avans.”
Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center
Surse:
S. M. Shalaby& al. “Human bone marrow mesenchymal stem cells therapy restores ovarian functions and reverses infertility in a preclinical model of chemotherapy induced premature ovarian failure” ASRM Abstracts Vol. 104, No. 3, Supplement, September 2015