Potențialul terapeutic al celulelor stem mezenchimale în preeclampsie

Preeclampsia afectează până la 5% din gravide, formele severe de preeclampsie având o incidență de 1-2 % din cazuri. Celulele stem mezenchimale (CSM) ar putea constitui o nouă resursă terapeutică pentru preeclampsie, conform unui prim studiu preclinic publicat în 2014.

Preeclampsia afectează până la 5% din gravide, formele severe de preeclampsie având o incidență de 1-2 % din cazuri. Preeclampsia contribuie „substanțial la creșterea nașterilor premature, a morbidității perinatale și a mortalității”, conform rezultatelor unui studiu realizat de Kristin Melheim Strand pe baza datelor raportate pentru nașterile din Norvegia între anii 1996 și 2006.

În Marea Britanie, mor anual 1000 de copii provenind din sarcini complicate cu preeclampsie, în majoritatea cazurilor ca urmare a complicațiilor asociate nașterii premature și a tulburărilor respiratorii severe. De asemenea, preeclampsia este un factor de risc pentru paralizia cerebrală, îndeosebi pentru copiii născuți prematur sau la termen dar cu o greutate mai mică față de greutatea normală conform vârstei sarcinii, conform studiului publicat online in 2013 de Kristin Melheim Strand în BMJ.

Celulele stem mezenchimale (CSM) ar putea constitui o nouă resursă terapeutică pentru preeclampsie, conform unui prim studiu preclinic publicat în 2014. Luând în considerare numeroasele dovezi care indică faptul că preeclampsia ar putea fi o boală autoimună indusă de sarcină ca urmare a dezechilibrului imunitar la nivelul interfeței materno-fetale, utilizarea celulelor stem mezenchimale ar putea acționa la nivelul proceselor fiziopatologice ale bolii.

CSM sunt caracterizate nu numai de o mare capacitate de autoreplicare și diferenșiere celulară dar și de modulare a imunității activate. Un alt aspect terapeutic important este legat de posibilitatea de prezervare și multiplicare in vitro a celulelor mezenchimale. În condiții de stress CSM sunt atrase la locul injuriei tisulare unde contribuie activ la procesele de refacere,  regenerare și imunomodulare, prin efect antiinflamator și imunosupresiv.

Administrarea  CSM  la modele animale utilizate în studiu a fost urmată de o ameliorare semnificativă atât clinic cât și histopatologic a severității simptomatologiei, respectiv scăderea tensiunii arteriale și a proteinuriei, cu suprimarea glomerulonefritei și protejarea dezvoltării-feto placentare. Expresia crescută a TNF-α la nivelul interfeței maternofetale are un rol important în patogeneza preeclampsiei, unii autori considerând chiar că ar avea un rol cheie. După administrarea CSM aceasta s-a normalizat la nivelul limfocitelor uterine și splenice.

Rezultatele acestui studiu vin în susținerea aplicării terapiei celulare bazate pe CSM ca o nouă abordare terapeutică în preeclampsie.

Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center

Bibliografie:
1. Kristin Melheim Strand et. Al “Mediators of the association between pre-eclampsia and cerebral palsy: population based cohort study” BMJ 2013;347: f4089
2. Liu L, Zhao G, Fan H, Zhao X, Li P, et al. (2014) Mesenchymal Stem Cells Ameliorate Th1-Induced Pre-Eclampsia-Like Symptoms in Mice via the Suppression of TNF-a Expression. PLoS ONE 9(2): e88036. doi:10.1371/journal.pone.0088036

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *