Prima poveste de succes – după 27 de ani

Matthew Farrow, este primul pacient care la data de 6 Octombrie 1988 a fost transplantat cu succes, cu o grefă de sânge placentar, pe când avea vârsta de 5 ani. Evenimentul medical de pionierat a reprezentat un efort internațional conjugat. Transplantul a fost efectuat în Franța, la Spitalul Saint-Louis la Paris de către Prof.Dr. Eliane Gluckman iarrecoltarea de sânge din cordonul ombilical la nașterea surorii lui Matthew și pregătirea ca și grefă pentru transplant, s-a realizat în SUA de către cercetătorul Hal Broxmeyer.

Băiatul fusese diagnosticat cu anemie Fanconi, o boală de sânge severă, ereditară  care determină formarea insuficientă de celule noi în măduva osoasă, cu apariția anemiei, a leucopeniei (număr redus de leucocite) și trombocitopeniei (număr redus de trombocite). Tratamentele disponibile puteau doar să amelioreze unele manifestări ale bolii, însă nu puteau să-l vindece sau să prelungească durata de viață a pacientului. Singura modalitate de a realize aceasta era prin aplicarea unui tratament inovator, la acel moment, respectiv prin efectuarea transplantului de celule stem hematoformatoare.

Vizionarismul echipei de medici și susținerea familiei au însemnat pentru Matthew șansa la o viață normală.

La 27 de ani de la transplant este un tânăr sănătos, cu o măduvă osoasă normal funcțională, celulele din sângele său formându-se în continuare pe baza celulelor stem transplantate. În prezent, Mathew în vârstă de 32 de ani este căsătorit, tatăl unui băiat în vârsta de 12 ani pe nume Elijah și un activ promotor al informării viitorilor părinți cu privire la valoarea bankingului de sânge ombilical.

Iată câteva din declarațiile sale transmise în cadrul unui interviu acordat recent:

“De ce te implici în activitatea publică?

Scopul meu este de a împărtăși povestea mea pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare și de înțelegere a sângelui din cordonul ombilical. Există atât de mulți oameni care nu cunosc cu adevărat importanța acestuia.

Ca și purtător de cuvant al acestui mesaj, ai călătorit la conferințe medicale, ai discutat cu politicieni și ai apărut la evenimente publice, cum ar fi cursele NASCAR. Care a fost cea mai incitantă experiență pe care ai  avut-o  în calitate de purtător de cuvânt?

Îmi place să particip la aceste evenimente, dar experiență mea cea mai interesantă, ar trebui să fie întâlnirea cu copiii transplantați cu grefe de sânge ombilical, ca și Rachel, care mi-a inspirat numele blogului pe care tocmai l-am creat, “The Mr Mat”. Rachel Lynn Smith a fost pacienta doamnei Dr. Joanne Kurtzberg, fiind transplantă cu o grefă de sânge ombilical pentru anemie Blackfan-Diamond. Părinții lui Rachel au înființat o fundație în memoria ei numită “COW Houses”. Copiii ca și Rachel m-au inspirat să continui, iar oamenii pe care i-am întâlnit “mi-au atins inima”.

Matt, ai apărut într-un film, “Sărbătorind o doua șansă la viață – Istoria transplantului de sânge și măduvă”, care a fost produs de către organizația pentru sprijinul pacienților BMT infonet. Filmul prezintă câteva cadre cu tine, când aveai 5 ani și erai internat la spitalul din Paris (minutul 15). Ce-i spui fiului tău despre propria ta experiență?

Elijah va împlini 12 ani în luna noiembrie. Vorbim tot timpul despre experiența prin care am trecut, despre modul în care transplantul meu a fost diferit față de cum se realizează în prezent și îi împărtășesc povestioare despre lucrurile pe care mi le amintesc. De exemplu, a trebuit să stau într-un balon de plastic și nu am putut avea contact cu nimeni. A trebuit să sufăr singur, când tot ce îmi doream era să fiu îmbrățișat de mama mea. Când părinții mei intrau în cameră ei trebuiau să fie complet îmbrăcați în echipament de protecție. Chiar și astăzi, când pacientii sunt in camere cu presiune pozitivă a aerului în loc să fie în interiorul bule, părinții tot mai trebuie să fie complet echipați și să poarte mănuși pentru a exista întotdeauna o barieră atunci când își ating copiii lor.

Elijah este foarte mândru de mine și foarte mândru de a împărtăși cine sunt și cât de multe vieți au fost salvate datorită experienței tatălui său, ca și prim pacient.

Mulți oameni încă nu sunt foarte conștienți sau informați cu privire la celulele stem din sângele placentar și opțiunile de banking de celule stem. Ce crezi că ar trebui să facă comunitatea din domeniul bankingului de sânge placentar pentru asta?

Cred că ar trebui să fie un mesaj puternic de educare a publicului cu privire la adevărul despre sângele placentar și despre celule stem din sângele placentar. Simt că este prea multă energie negativă în mass-media cu privire la celulele stem embrionare, iar publicul nu este suficient de informat despre celulele stem din sângele placentar. Acest lucru lasă impresia în mintea oamenilor că celulele stem ar fi un lucru negativ. Am fost într-un restaurant fast-food o zi si am auzit un client spunându-i altuia că totul legat de bankingul de sangele din cordonul ombilical este o înșelătorie, așa că m-am dus și m-am prezentat. Este necesar să transmitem mai multe mesaje pozitive despre celulele stem din sângele placentar.”

Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center

Sursa:www.parentsguidecordblood.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *