În ianuarie 2014 Grupul Cord Blood Center anunța inițierea primului trial clinic din România și Slovacia evaluând utilizarea terapeutică a sângelui ombilical autolog la copiii cu paralizie cerebrală.
În luna Mai și Iunie a acestui an, 3 copii cu vârste de 2 si 5 ani au fost incluși și tratați în cadrul trialului clinic care desfășoară în Slovacia, numărul copiilor care au beneficiat de transplantul cu unitatea proprie de sânge ombilical ajungând astfel la 14 (9 în Slovacia și 5 în România). În toate cazurile tratate s-a realizat o monitorizare atentă a copiilor, transfuzarea unității proprii de sânge ombilical nefiind însoțită de apariția unor incidente sau efecte secundare pe durata administrării sau postadministrare, copiii plecând acasă a doua zi.
Astfel, ca și prime rezultate de etapă pentru studiile aflate în derulare se poate afirma că
„Siguranța administrării unităților proprii de sânge ombilical, a fost confirmată prin cazurile tratate până în prezent, iar primele date preliminare obținute au evidențiat progrese cognitive și îmbunătățirea atenției copiilor. Acestea sunt argumente importante în determinarea noastră de a continua extinderea aplicațiilor clinice ale unităților de sânge ombilical conform celor mai recente tendințe din practica medicală mondială.„
precizează Dr. Zohdy Hamid, fondatorul Grupului Cord Blood Center
În România 6 copii diagnosticați cu Paralizie Cerebrală au beneficiat de transplantul cu unitatea proprie de sânge ombilical. Statusul neurologic al copiilor este evaluat atât anterior căt și postadministrare la intervale prestabilite de timp de către Prof. Dr. Dana Craiu, Coordonatorul Național al studiului care afirmă că
„Este impresionantă dorința părinților de a le da copiilor lor această șansă la viață, totuși numărul unităților de sânge ombilical stocate este mult prea mic. Pentru a maximiza beneficiile pentru copil, trebuie definite grupe de risc, cum ar fi: copii cu encefalopatie hipoxic – ischemică și/sau nou-născuți cu o greutate foarte mică la naștere. Beneficiile la copii se observă în timp. Unii părinți spun că au apărut deja: sunt de atenție, pe partea cognitivă”.
Acest studiu medical este o premiera in lumea medicala fiind sustinut de catre Cord Blood Center in parteneriat cu doua institutii medicale din Romania : Clinica de Neurologie Pediatrica – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr A. Obregia”, Bucuresti si Institutul Clinic Fundeni, Clinica de pediatrie, Departamentul Transplant Medular.
Scopul principal al acestui trial clinic este creșterea accesibilității la o nouă metodă de tratament experimental a paraliziei cerebrale, respectiv transfuzarea unității proprii de celule stem din sângele placentar recoltat la naștere, pentru un număr cât mai mare de copii din România diagnosticați cu această afecțiune. Anterior, acești copii erau nevoiți să călătorească în SUA, la Duke University Hospital, pentru a putea beneficia de aceast nou tratament.
“În țara noastră există cca 21 000 de copii afectați de paralizie cerebrală, însă prea puține grefe stocate, afirmă Dr. Dana Craiu”, investigator principal și coordonator al studiului.
Lansarea studiului medical a avut loc în luna martie, luna in care Cord Blood Center – Prima bancă de celule stem din România aniversa 8 ani de existență în România, 8 ani de cand a efectuat prima recoltare de celule stem din țara noastră, marcând astfel debutul unei noi proceduri și discipline medicale.
La conferința de presă au participat:
- Dr. Speranța Arciudean, Director Departament Medical, Cord Blood Center Grup
- Dr. Dana Craiu-Investigator principal si coordonator national al studiului, Clinica de Neurologie Pediatrică – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr A. Obregia”, Bucuresti
- Dr. Anca Coliță – Investigator principal – Institutul Clinic Fundeni, Clinica de pediatrie, Departamentul Transplant Medular
Urmăriți imagini de la conferinta de presa, preluate si difuzate de catre Pro Tv: http://bit.ly/1fiVJkf