Isabella

Recuperarea spectaculoasa a Isabellei

Isabella este o fetiță în vârstă de 3 ani și jumătate care a reușit pentru prima oară să pronunțe corect un cuvânt doar la începutul acestui an. Fericirea a fost cu atât mai mare cu cât acest prim cuvânt a fost chiar numele fratelui său, Matthew.

Atât Isabella cât și fratele ei mai mare Matthew, acum în vârstă de 15 ani, au fost diagnosticați cu Sindromul apraxiei infantilede vorbire, o boală caracterizată prin afectarea componentei motorii a vorbirii. Aceasta afecțiune se manifestată prin dificultăți de rostire a sunetelor, silabelor, cuvintelor, datorită  dificultăților de coordonare și planificare a mișcării componentelor aparatului fonator implicat în vorbire: limba, buzele, mandibula și maxilarul.

Decizia lui Steve și a Rosei, de a recolta sângele placentar la nașterea Isabellei, s-a dovedit a fi una din cele mai inspirate decizii pe care au luat-o. Chiar dacă inițial se gândeau că grefa ar putea fi utilizată terapeutic pentru fiul lor Matthew, în final acesta a fost administrată cu succes chiar Isabellei.

Steven Barney, tatăl fetiței declara în cadrul unui interviu publicat pe site-ul Fundației Parents Guide Cord Blood. „În urma căutărilor am aflat ca la Duke University Hospital au fost efectuate transfuzii cu sânge placentar pentru apraxie și că s-au obținut unele succese. Inițial am ezitat, dar niciodată nu poți ști ce îți rezervă viitorul”,. Astfel, părinții împreună cu colectivul de medici condus de prof. dr.  Joanne Kurtzberg au decis să-i ofere această nouă șansă terapeutică Isabellei.

Grefa de sânge placentar sub forma criogenată a fost transferată de la banca de celulele stem la spital cu ajutorul unui container special cu rezervă de azot lichid pentru menținerea unei temperaturi de – 190° C pe durata transportului.

“Procedura transfuziei a durat mai puțin de 10 minute, iar după finalizarea acesteia, Isabellei i s-au administrat lichide timp de două ore, apoi am sperat numai la bine” au declarat parintii. Isabella a revenit acasa după doua zile.

La trei săptămâni de la transfuzie, vorbirea fetitei s-a imbunătățit semnificativ „Înainte, nu a putut rosti niciodată numele fratelui său, Matthew. Încerca, însă nu se putea înțelege ce spune. Fiecare literă era dificilă pentru ea. Acum, Isabella poate rosti clar numele fratelui său! Chiar zilele trecute, a spus «Doresc să stau acasa cu Matthew!»”, a declarat tatăl fetiței.

Vorbirea Isabellei a continuat să se îmbunătățească cu fiecare săptămană care trecea. Ca urmare, numărul de cuvinte uzuale pronunțate corect a devenit din ce în ce mai mare și în sfârșit a reușit să se facă înteleasă. „Fiica mea, înainte de transfuzie rostea unul sau două cuvinte pe zi. Se supăra pentru că nu reușeam să o întelegem.  Acum este capabilă să rostească cuvinte noi și încearcă să repete cuvintele pronunțate de noi. Poate să numere până la zece! Întotdeauna a fost o fetiță inteligentă, doar că dificultătile de vorbire o întârziau.”

În încheiere Steven Barney a spus. “Stocarea sângelui placentar îți conferă un confort psihic. Este ca și când ai cumpărat un bilet câștigător la o loterie și speri că niciodată nu va trebui să-l folosești. Dacă nu am fi stocat celulele stem ale micuței noastre, toate acestea nu ar fi fost posibile.

Dr. Speranta Arciudean
Director Medical Grupul Cord Blood Center

Sursa: www.parentsguidecordblood.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *