Rolul celulelor stem in achizitiile cognitive dupa accidente soldate cu leziuni ale creierului

Cercetarile care au dovedit ca terapiile cu celule stem au avut efecte benefice in privinta reducerii inflamatiilor aparute imediat dupa leziunea creierului, au dovedit si ca aceste celule au un rol pozitiv in privinta achizitiilor cognitive de lunga durata, conform unui studiu preclinic condus de Charles Cox, M.D.,  (The University of Texas Health Science Center at Houston Medical School).

Leziunile celulare ale creierului aparute in urma unor traumatisme pot cauza inflmatii si disfunctii neurologice severe si de lunga durata, existand foarte putine tratamente medicamentoase in aceasta privinta.

In medie, jumatate din pacientii care au suferit rani sau traumatisme la nivelul craniului necesita tratament chirurgical pentru a inlatura sau repara vasele de sange sau tesutul creierului care au fost afectate.

Un tratament cu celule stem cunoscut sub numele de terapie cu celule adulte progenitoare multipotente realizat pe soareci s-a dovedit a avea efecte benefice in privinta reducerii inflamatiilor in urma traumatismelor creierului. Din pacate insa acest tratament nu si-a dovedit utilitatea pe termen lung.

Echipa de cercetare condusa de catre Dr. Cox a injectat celule adulte progenitoare multipotente la 2 grupuri de soareci care au suferit traumatisme ale creierului, la 2 ore dupa incident si din nou dupa 24 de ore. Un grup a primit o doza de 2 milioane de celule / kg iar alta o doza cu o concentratie de 5 ori mai mare.

Dupa 4 luni, soarecii care au primit doza mai puternica au dovedit nu doar o scadere a inflamatiei creierului ci au facut si achizitii cognitive importante.

Examinarea din laborator asupra creierului soarecilor au confirmat faptul ca, in cazul celor care au primit doza mai mare, functiile creierului s-au recuperat mai repede decat in cazul celor care au primit doza mai mica.

“Bazandu-ne pe acest rezultat, am constat un comportament imbunatatit, la fel ca si o imbuntatire a functiilor motorii si o actiune mai mica a anticorpilor in cazul soarecilor carora li s-a administrat concentratia mai mare de celule adulte progenitoare multipotente” afirma Dr Cox.

Studiul indica faptul ca administrarea intravenoasa cu celule adulte progenitoare multipotente poate reprezenta In viitor un tratament viabil pentru pacientii care au suferit traumatisme ale creierului.

Dr Cox, este un lider in domeniul cercetarilor care au ca subiect transplantul autolog cu celule stem in cazul pacientilor (adulti sau copii) care au suferit traumatisme ale creierului.

Rezultatele Fazei 1 ale studiului au fost publicate in martie 2011, in Jurnalul Congresului de Neurochirurgie. Cox este, de asemenea, directorul Programului “Pediatric Trauma” in cadrul  Children’s Memorial Hermann Hospital.

Surse si alte informatii:

http://stemcellstm.alphamedpress.org/site/misc/PressRelease037.xhtml

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *