Imediat dupa naștere, micuța Bailey părea a fi sanatoasa, neexistand vreun simptom care sa indice alte probleme. Parintii ei au decis sa stocheze sangele din cordonul ombilical la o banca de sange familiala, considerand ca acesta ar putea fi intr-o zi util dar si din cauza antecedentelor de boala Alzheimer existente in familia lor. Nu s-au gandit ca acest moment este atat de aproape.
La cateva ore de la nastere, mama lui Bailey a observat unele miscari ciudate ale fetitei. Dupa examinarea de catre neurolog si medici, acestia au constatat ca micuta Bailey facuse un accident vascular cerebral. Cum un accident vascular cerebral la o astfel de varsta este foarte putin obisnuit, medicii au crezut ca ea a suferit accidentul vascular cerebral inainte de nastere, si asta din cauza unei mici bucati de placenta care s-a desprins si a ajuns la creier prin cordonul ombilical.
Parinții au fost de acord cu includerea fiicei lor în studiul clinic condus de Dr. Joanne Kurtzberg, directorul departamentului de transplant al sectiei de pediatrie de la Universitatea Duke, SUA. Dr. Kurtzberg are o experienta de 25 de ani in utilizarea sangelui din cordonul ombilical ca un tratament in boli neurologice si ale creierului, fiind medicul care a efectuat transplantul si in cazul lui Alex, baietelul din Romania bolnav de paralizie cerebrala.
Potrivit medicului, Bailey a fost pacientul perfect pentru studiul clinic si a primit transfuzia cu propriul ei sange din cordonul ombilical in speranta reducerii inflamatiei din zona afectata a creierului, dar si de a facilita recuperarea zonei afectate si circulatia fluxului sanguin. Bailey are acum 14 luni si pare sa raspunda bine la tratament. Conform spuselor mamei ei, Bailey s-a dezvoltat complet adecvat varstei, adica a învatat sa mearga si sa vorbeasca. Administrarea propriului sange din cordonul ombilical i-a dat fetitei sansa de a fi ca si alti copii sanatosi.