O echipă de cercetători de la UCL – University College London – au găsit o nouă metodă de a îmbunătăți potențialul terapeutic al celulelor stem din sângele ombilical, permițând astfel o transplantare mai eficientă pentru copiii sau adulții bolnavi de cancere de sânge.
În celulele stem hematopoietice își au originea toate tipurile de celule din sânge, iar acestea se găsesc din abundență în sângele de cordon ombilical, care poate fi recoltat la naștere și stocat în condiții de criogenie pentru utilizare ulterioară.
În tratarea anumitor cancere de sânge este uneori necesară înlocuirea măduvei osoase hematogene prin transplant alogenic cu celule stem hematopoietice de la un donator sănătos.
Transplanturile cu celule stem din sângele ombilical efectuate până în prezent s-au dovedit a fi mai eficiente decât transplantul de măduvă, fiind însoțite de mai puține complicații imunologice pe termen lung.
Studiul, publicat în jurnalul Cell Stem Cell, subliniază faptul că expunerea celulelor stem hematopietice dintr-o grefă de sânge de cordon ombilical la o proteină numită NOV/CCN3 (întâlnită de regulă în cantități reduse în sângele periferic) crește capacitatea de multiplicare și grefare a acestora.
Doctorul Rajeev Gupta, menționează că scopul studiului a fost acela de a crește potențialul terapeutic al acestor celule din sângele de cordon ombilical, în loc să încerce multiplicarea in vitro a numărului de celule stem hematopietice.
Studiul subliniază faptul că celulele stem hematopoietice „amplificate” cu proteina NOV/CCN3 au fost de șase ori mai active decât cele „neamplificate”, după doar 8 ore de expunere.
Următorul pas va fi demararea unui studiu de amploare, pentru a vedea cum reacționează bolnavii de cancere de sânge la această metodă terapeutică.
Sursa: https://eurekalert.org/pub_releases/2020-03/ucl-ne032620.php