test de screening genetic prenatal

Teste de screening genetic prenatal: 5 întrebări frecvente

Doar ce ai aflat că vei deveni mămică? Felicitări! Ne bucurăm și, în același timp, suntem alături de tine pentru a te ajuta să ai parte de o experiență minunată!

Perioada de sarcină poate fi uneori plină de incertitudine, fapt care duce la stres și nesiguranță.

Vrem să te ajutăm să obții claritate încă din primele luni de sarcină, așa că în rândurile ce urmează îți vom da răspunsuri la 5 întrebări frecvente despre testele de screening genetic prenatal.

#1 Aceste teste oferă un diagnostic?

Fiecare test de acest tip este promovat diferit, promițând lucruri diferite, deși, în esență scopul este același:

determinarea riscului bebelușului de a se naște cu o afecțiune genetică.

Niciun test de screening genetic prenatal nu poate pune un diagnostic. Oricine vă spune contrariul încearcă să vă păcălească.

Singurele teste care pot stabili cu exactitate un diagnostic sunt amniocenteza și biopsia de vilozități coriale – teste invazive, prezentand un oarecare risc și pentru mamă, și pentru bebeluș.

#2 De ce este importantă rata de detecție a testelor de screening genetic prenatal?

rata de detectie prenatest

Toate variantele de teste de acest gen disponibile pe piață determină, în esență, același lucru. Totuși, nu toate au aceeași rată de detecție.

Aspectul acesta este foarte important, căci a obține claritate în ceea ce privește bebelușul ajută viitoarea mămică enorm de mult.

Spre exemplu, dacă un dublu test are o rată de detecție de 60-70%, trebuie să știi că sunt teste de screening genetic prenatal cu rate de detecție de 99,8%.

Cere detalii despre testul pe care vrei să-l faci și compară valorile pentru a te asigura că rata de detecție nu lasă loc de erori.

#3 Cât costă?

Suntem conștienți că prețul testului este un factor foarte important. Suntem și noi oameni, ca dumneavoastră și de multe ori ne ghidăm după aceleași principii.

Totuși, este foarte important de știut că un test foarte ieftin nu garantează și o rată de detecție mulțumitoare – ceea ce înseamnă că rezultatul va fi sub semnul întrebării.

Spre exemplu, un test de screening genetic prenatal ieftin poate avea o rată mare de rezultate neconcludente.

#4 Când se poate face?

Testele de screening genetic prenatal se fac din sângele periferic al mamei. În schimb, este important de știut faptul că acest tip de test nu se poate face din prima lună de sarcină.

Analiza se efectuează pe ADN-ul fetal liber din sângele mamei. Automat, este nevoie de o anumită cantitate minimă.

Din motivul de mai sus reiese faptul că există o fereastră precisă pentru perioada în care se poate efectua un test de screening genetic prenatal:

Începând cu săptămâna 9 de sarcină, dar nu mai târziu de săptămâna 20.

Un alt motiv este faptul că în cazul în care testul detectează o anomalie cromozomială este nevoie de timp și pentru diagnosticare.

#5 Ce afecțiuni detectează?optiuni recoltare celule stem

În prezent, lista de afecțiuni ce poate fi detectată este destul de numeroasă. Îmbucurător este și faptul că se lucrează constant pentru a mări lista și a crește precizia și rata de detectare.

Spre exemplu, PrenaTest®  poate detecta cu precizie superioară următoarele anomalii cromozomiale:

De asemenea, acest test de screening genetic permite și detectarea sexului bebelușului.

Concluzii

Testele de screening genetic prenatal sunt cea mai bună modalitate de a obține claritate pe întreaga perioadă a sarcinii.

Absolut orice viitoare mămică le poate face.

Cord Blood Center recomandă efectuarea PrenaTest® de către orice viitoare mămică. Testul este complet inofensiv și rapid, iar procesarea se face direct în Germania, folosind tehnologii de ultimă generație.

Află detalii despre PrenaTest®

Suntem aici pentru a vă răspunde la orice întrebare legată de testele de screening genetic prenatal. În schimb, consultanța completă în acest domeniu trebuie cerută din partea medicului ginecolog.

2 Comments
  1. Răspunde
    Urcan Aurelia

    Buna ziua,

    Din articol nu reiese ca acest test poate detecta riscul crescut de trisomie cromozom 8.Va rog sa-mi spuneti daca stiti ceva despre acest lucru ca ni s-a spus ca nu a fost nici un caz in Romania.Am facut un test neoBona la Synlab si mi-a iesit acest lucru.Mi se indica sa fac amiocenteza,ceea ce nu dores.
    Ce ma sfatiuti?Multumesc.

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua! Rezultatul acestor teste nu este considerat diagnostic. Medicul specialist este cel care decide pasii de urmat, in functie de rezultat. Multa-multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *